:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
teraz 25°C
Ludzie i ich pasje, warka lubka maniaczka - zdjęcie, fotografia
Portal zlotowskie.pl 05/05/2019 18:00

Jolanta Mielke z podzakrzewskich Ług pokochała sery już ponad 20 lat temu. Do swojej pasji po latach wróciła dopiero niedawno. Dziś słowo „ser” odmieniane jest w jej domu przez wszystkie przypadki.

Pamiętacie scenę z Foresta Gumpa, kiedy to Baba opowiada Forestowi o krewetkach? Co i na ile sposobów można z nich przyrządzić? Krewetki na słodko, krewetki na słono, na maśle, w sałatce… Dokładnie tak poczułam się u pani Joli Mielke w kuchni, kiedy zaczęła mi opowiadać o swoich wyrobach z mleka.

– Robię kilkanaście gatunków serów, jogurty, śmietanę, maślankę, masło, serwatkę wykorzystuję jako… balsam do rąk – mówi Jolanta – a sery to różne robię: ser typu korcińskiego, ser biały, pleśniowy, planuję też wyrób serów twardych.

Jak to się zaczęło?

Jak często w takich historiach bywa, zaczęło się przez przypadek.

– Moja serowa historia zaczęła się od sąsiadów – mówi Jola.

– Kiedyś mieszkali w Ługach tacy państwo z Azerbejdżanu i zaprosili mnie do siebie na kawę, a że kupowali od nas regularnie po 20 litrów mleka, zaciekawiło mnie, co z tym, do licha, robią?! Okazało się, że robią sery. I to dodając do mleka tylko jeden składnik. Potem miałam pięcioro dzieci i serowa pasja musiała iść na drugi plan. Teraz, jak są już odchowane, wracam do moich zainteresowań.

– Chciałam zarobić sobie tylko na Rossmana – mówi Jola - teraz nie mam kiedy tam jechać… Tak się porobiło. Mam wiele zamówień - bez reklamy, tylko z poleceń.

Produkcja jest wymagająca czasowo, ale pani Jola kocha to co robi. Wkrótce wybierze się na szkolenie i wystawę serów do Lidzbarka Warmińskiego


Podpuszczka

Ten magiczny składnik dodawany do serów to podpuszczka. Podpuszczka to naturalny enzym, który ścina białko, wyprodukowany, a raczej pozyskany z wysuszonych żołądków cielęcych. Brzmi obco.

– Nasze sery są pozyskane tylko na tym enzymie, bakteriach i dowolnych różnorodnych przyprawach – mówi Jola. Państwo Mielke mają swoje krowy, sami je doją, mają więc pełną kontrolę nad mlekiem. Mają też dobre zaplecze do tej pracy. Mąż pomaga w dojeniu, noszeniu mleka, wynoszeniu serów…

Inne plany

– Jak byłam mała, to już w wieku 6 lat miałam własne zielniki, łaziłam po polach, szukałam połączeń naturalnych smaków – wspomina Jola.

– Kiedyś chciałam tutaj w naszym gospodarstwie, śladem gospodarstw zagranicznych, śródziemnomorskich, tzw. otwarty ogród. Ludzie przyjeżdżają po warzywa, sami je wybierają, następnie wykopują, wykorzystują lub nie liście z warzyw do kolejnej obróbki… - Wiele takich miejsc widziałam na przykład w Holandii – mówi Jola – gdzie spędziliśmy z mężem ładnych parę lat.

Adio pomidory, adio ulubione…

Jola kocha Włochy, Francję docenia za sery, ale to kraj Dantego i pięknej Toskanii pokochała platonicznie. Pokochała za… pomidory, pizzę i ser oczywiście. Z niespełnionej wyprawy do Włoch zostały w jej życiu tylko, a może aż, sery i… pomidory. Jola ma ich tysiące.

– Mam wszystkie dostępne na rynku kolory: białe, czarne, pomarańczowe, żółte, zielone, czerwone… A że pomidor idealnie pasuje do sera to można z nich wyczarować cuda.

Marzę o…

– Marzę o serowarni z prawdziwego zdarzenia – mówi serowarka.

– Złożyliśmy już z mężem wniosek o dotację, same podstawowe maszyny to koszt ponad 60.000 zł. Ale póki co muszę dopracować solankę, bo coś mi w niej nie pasuje… Jola ciągle się też szkoli. Z książek, z internetu, ale i od najlepszych serowarów w kraju, z którymi uczestniczy w szkoleniach, a że główne ośrodki serowarstwa w Polsce są na Warmii i Mazurach oraz na południu Polski, regularnie w nich uczestniczy.

– Uczę się od Joanny Włodarskiej i Sylwestra Wańczuka, a to są gwiazdy serowarstwa w Polsce. Są to wspaniali ludzie, zakręceni – dodaje.

Trzeba być cierpliwym i skrupulatnym. - Jestem na początku mojej drogi i muszę się ciągle doszkalać


I Kurt Sheller posmakował

- Nie mamy najwyższych cen, ale musimy się też cenić. Z 500 l mleka wyrabia się 16 kg sera żółtego, ręcznie – to musi kosztować – mówi Piotr Mielke, mąż Joli.

– Sprzęt do produkcji jest bardzo drogi: stół do odciekania, pasteryzator, separator… Można by długo wymieniać. 

– Nie wyrabiamy się z zamówieniami – mówi Piotr – średnio bierzemy 40 zł za kg, a klienci mówią, że nawet za 60 zł by brali – uśmiecha się Piotr. - Nasze wyroby smakował Kurt Sheller – wtrąca zadowolona Jola – smakowało mu, ale stwierdził, że to już nie na jego wątrobę…

Ser nas uczy cierpliwości

Obserwując Jolę przy pracy nasuwa się od razu jedna myśl – z pewnością jest to pasja, która wymaga cierpliwości i skrupulatności.

– Tak, to prawda – przyznaje mi rację.

– Należy poświęcić sporo czasu i być delikatnym – dodaje. 

– Ten ser na przykład (pokazuje na ser biały) obraca się pięć razy w ciągu jednego dnia. Zapytana o to, co się dzieje, jeśli coś się zepsuje, szybko i zdecydowanie mówi, że… – nic się nie psuje – po prostu inaczej smakuje – śmieje się Jola. 

– Jak mi się wczoraj „spalił” jogurt (uzyskał temperaturę 60 stopni, a nie 40), to będzie z niego jogurt grecki – jak znalazł na święta. Nic się tutaj nie zmarnuje!

Julita Milczyńska

Czy wiesz, że…?

Według badań archeologicznych najstarszy na świecie dowód na produkcję sera został znaleziony 7500 lat temu w Polsce, a dokładniej na Kujawach (nie we Francji czy Szwajcarii). Archeolodzy znaleźli fragmenty neolitycznej ceramiki ze specjalnymi dziurkami, które dziś pojawiają się w naczyniach służących do produkcji sera. Po przeprowadzeniu analizy chemicznej znaleziono pozostałości mleka, co dobitnie przemawia za tym, że znalezisko służyło w przeszłości właśnie do jego wytwarzania. Samo mleko zostało po raz pierwszy wykorzystane niedługo po udomowieniu bydła. Najstarsze dowody pochodzą sprzed 8000 lat z Bliskiego Wschodu, na którym doszło do rewolucji neolitycznej. Należy do tego przypomnieć, że kolejne znaleziska dowodzące produkcji sera datowane są na około 3000 rok p.n.e., czyli mniej więcej 2500 lat wcześniej niż na Kujawach. Odkrycie technologii przetwarzania mleka na ser było bardzo ważnym wydarzeniem dla ówczesnych ludzi. Pozwoliło na znaczne dłuższe przechowywanie przetworów mlecznych oraz znacznie łatwiejsze przyswajanie produktu przez organizm (wikipedia.pl).

Reklama

Sero-warka, sero-lubka, sero-maniaczka komentarze opinie

  • gość 2019-05-05 18:34:48

    Nie wiedziałem...
    Widzę już tłumy przed drzwiami Pani Mielke!

  • Gość - niezalogowany 2019-05-05 20:07:53

    Odgrzewany kotlet...

  • Gość1 - niezalogowany 2019-05-05 20:18:02

    Chyba z Ługów nie z Ług

  • Gość - niezalogowany 2019-05-05 21:23:16

    Bez czepka???

  • Gość - niezalogowany 2019-05-05 21:46:32

    Oj będę musiała tam zajechać

  • Gość - niezalogowany 2019-05-05 23:38:12

    Pyszne sery i masło. Polecam i życzę dalszego rozwoju.

  • Gość - niezalogowany 2019-05-06 00:36:27

    Poprawna odmiana nazwy miejscowości to tak jak w artykule - Ług ;)

  • zawodowy serowa - niezalogowany 2019-05-07 19:43:09

    Powiem szczerze, widzę potencjał, ale też dużo trzeba się podszkolić i zdobyć sprzętu - na ser twardy typu gouda czy salami idzie maksymalnie 15l mleka na 1kg sera, na sery miękkie dużo mniej, a tutaj pani ma wydatek rzędu 31l - dwukrotnie więcej jak powinno być, także ewidentnie wychodzą błędy w obróbce skrzepu i całe białko i tłuszcz ucieka do serwatki :)

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

nauczyciel edukacji

Praca dla nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej w Społecznej Szkole Podstawowej w Zalesiu. Małe klasy, miła atmosfera. 18h tyg./ 2500 brutto plus..


Planuje zakup w 2019/2020

Planuje zakup w 2019/2020 mieszkania 3pok. lub małego domu do remontu. Proszę o kontakt osoby zainteresowane sprzedażą w tym czasie.


AGRO-KREDYT DLA ROLNIKÓW

AGRO KREDYT DLA ROLNIKÓW - najwyższa przyznawalność, najlepiej liczony dochód. Dedykowany doradca dla rolników, dojazd do klienta. Tel. 508-615-949


Zatrudnię opiekunkę do osoby

Zatrudnimy opiekunki osób starszych do Niemiec. Tel.: 32 237 47 04 lub 730 555 570 [email protected]


Pielegnacja ogrodów,sprzatanie

Małzenstwo młodych emerytów sprawne fizycznie podejmie sie: - pielegnacji ogrodów , działek (kwalifikacje i doswiadczenie) - sprzatanie i..


Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez zlotowskie.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Angelika Leszczyńska, Mariusz Leszczyński “Leszczyńscy” S. C. z siedzibą w Złotów 77 – 400, Wojska Polskiego 2

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"